Rasbeschrijving

De algemene verschijning is die van een goed geproportioneerde hond met krachtige botten en sterke spieren. Een stoere, stevige hond om te zien. De schouderhoogte van een volwassen reu ligt tussen de 66 en de 72 cm. Bij de teef ligt dit tussen de 64 en de 70 cm.

Lichaamsbouw

Het hoofd is lang, krachtig en matig breed. De lange wenkbrauwen en baard benadrukken de gestrektheid van het hoofd. Het gebit dient scharend te zijn. De oren zijn klein, driehoekig en hoog aangezet. De schuinliggende ogen zijn ovaal en donkerbruin van kleur.

De hals moet massief zijn, zonder vetafzetting. De rug is recht, breed en gespierd. Dikke, kort gecoupeerde staart., volgens de standaard, maar dit is inmiddels door de Nederlandse wet niet meer toegestaan. Brede, diepe borst met licht gewelfde ribben. Krachtige, goed bespierde en rechte ledematen. De voeten zijn rond met goed aangesloten tenen en donkere nagels.

Vacht

De beharing bestaat uit een wollige ondervacht die bedekt wordt met een goed aansluitende “harde” bovenvacht. De kleur is zwart of zwart met enkele grijze haren. De vacht heeft toch wel wat verzorging nodig. Elke week een grondige borstelbeurt. Daarnaast wordt hij regelmatig gewassen, geföhnd en in model geknipt .Wanneer de hond regelmatig geborsteld wordt, vind je in huis bijna geen haar.