Geschiedenis

In de veertiger jaren wilde het toenmalige Rode Leger in de toemalige Sovjetunie een diensthond scheppen die voor object- en grensbewaking kon worden ingezet. Hij zou zelfstandig moeten kunnen werken en zich probleemloos moeten kunnen aanpassen aan de topografische en klimatologische verschillen in het land. Sovjetse kynologen ontwikkelden een fokprogramma dat in de staatskennel “Rode Ster” ten uitvoer werd gebracht.
Als basisrassen werden de Riesenschnauzer, de Rottweiler en de Airedale Terriër gebruikt. De Riesenschnauzer gaf zijn grootte, reactievermogen en intelligentie mee.
De Airedale bracht zijn temperament, leiderschap en uithoudingsvermogen mee. De Rottweiler gaf zijn stevige lichaamsbouw en de gave om voor niets of niemand bang te zijn. Uiteindelijk draagt de Riesenschnauzer nog het meest aan het uiterlijk bij.

De allereerste stap in de ontwikkeling van de Russische Terriër begon met het kruisen van een Riesenschnauzer-reu (Roy) met een Airedale-teef. Daarna een Riesenschnauzer-reu met een Rottweiler-teef, een Rottweiler-reu met een Riesenschnauzer-teef en nog een keer een Riesenschnauzer-reu met een Airedale-teef. De nakomelingen uit deze combinaties werden onderling met elkaar gekruist. Naderhand werden er nog allerlei andere rassen, zoals de Moskouwse retriever en de Newfoundlander erin gekruist. Dit werd gedaan om de fokbasis te verbreden. Niet lang daarna waren de eerste “Russen” een feit. De toenmalige honden leken nog niet echt op de huidige Russische Terriër. Dit kwam omdat er voornamelijk op karakter, en niet op uiterlijk, werd geselecteerd. Toen het ras later in handen van hobbyfokkers terecht kwam, werd er gewerkt aan uniformiteit qua uiterlijk, met het behoud van het unieke karakter uiteraard.

In Rusland is de Russische terriër zeer populair. Dat heeft verschillende oorzaken: Het is uiteraard een van de nationale rassen. Daarnaast is een bewaker bij uitstek, een graag gezien ras op hondenshows, een uitstekende werkhond en uiteraard een prima huisgenoot.
In de laatste 10 jaar begint de Rus steeds meer van de wereld te “veroveren”. Inmiddels is hij op zo ongeveer elk continent te vinden.