Karakter

De Zwarte Russische Terriër is een krachtige hond met een evenwichtig karakter. Hij is waakzaam, oplettend, moedig en past zich gemakkelijk aan in uiteenlopende situaties.
Ze laten niet met zich spotten als er zich een situatie voordoet waarbij het bezit of de veiligheid van hun eigenaar of zichzelf in het geding is. Tegenover vreemden zijn ze enigszins gereserveerd. Russen leven sterk verbonden met de mensen samen en zijn hun eigenaar onverbiddelijk trouw. Tegenover hem zijn ze zacht en reageren op iedere intonatie van de stem.Als pup zijn Russische Terriërs aandoenlijk, speels en leergierig. Daarnaast bezitten ze een niet te verloochenen koppigheid, die in goede banen geleid dient te worden. Een consequente opvoeding is dan ook een must bij dit ras. Consequent wil zeker niet zeggen met harde hand , in tegendeel. Het zijn honden die zeer snel leren en graag voor hun baas werken. Geduld, liefde en kennis van zaken doet wonderen.

Echte familiehond

Nooit of te nimmer mogen ze uitsluitend als kennelhond gehouden worden. Ze zijn graag een deel van de familie en zoeken intensief contact met andere dieren, mensen en kinderen. Het nauwe contact brengt zijn beste eigenschappen in hem boven. Het is in wezen een bijzonder zachtaardige, vriendelijke en aanhankelijke hond, mits hij een consequente, eerlijke opvoeding krijgt. Een met geweld afgedwongen gehoorzaamheid zal zijn trots en daarmee zijn karakter breken. Daarnaast loopt men dan de kans dat de hond zich tegen zijn baas zal keren. Al met al is de Rus zeker geen hond voor beginners.

Opvoeding

Rond de leeftijd van anderhalf tot twee jaar ontwikkelt zich de van nature aanwezige verdedigingsdrift. Huis, tuin, kinderen, baas, kortom alles wordt bewaakt. Het is belangrijk dat deze drift in goede banen wordt geleid. Dat is ook heel goed te bewerkstelligen door een consequente opvoeding te geven.
Wanneer U van begin af aan voldoende tijd en energie steekt in het opbouwen van een gezonde baas-hond verhouding, is de Rus een zeer betrouwbare huisgenoot. Die zeker ook geschikt is voor alle takken van hondensport.